Isossakyrössä voit tilata 4H-Helppi -nuoren seuraaviin työtehtäviin:

Nurmikonleikkuu

Nurmikonleikkaus suoritetaan tilaajan koneella tilaajan osoittamassa kohteessa. Tilaaja huolehtii koneen kunnosta ja polttoaineen riittävyydestä sekä opastaa nuoren leikkauksessa alkuun, kertoen mahdolliset huomioitavat seikat niin koneessa kuin nurmikohteessa. 

16-vuotta täyttänyt nuori voi leikata lykättävällä leikkurilla, mutta päältäajettavaa leikkuria saa käyttää vain 18-vuotta täyttäneet nuoret (työsuojelulaki)

Piha- ja puutarha

Piha- ja puutarhapalvelu tarkoittaa mm. haravointia, rikkaruohojen kitkemistä kukkapenkeistä, kukkien kastelua sekä muita pieniä puutarhatöitä. Tilaaja opastaa ja neuvoo nuoren työn alkuun, työ tehdään tilaajan osoittamilla välineillä.

Lumenluonti

Lumenluontia tilaajan osoittamilla välineillä, lumikolaa tai lumilapiota käyttäen, ei konevoimalla. Tilaajan vastuulla on kertoa paikka, mihin lumet on lupa lykkiä.

Huolto

Isossakyrössä huoltotöinä on tarjolla apua maalaukseen, esim. ulkoseinien tms. maalausta. Tilaaja huolehtii välineet ja nuoren opastamisen työn alkuun. 

Marjat

Apua esim. viinimarjojen poimintaan. Tilaaja huolehtii tarvittavat välineet sekä opastaa nuoren työn alkuun. Tilaajan vastuulle jää marjojen loppukäsittely poimimisen jälkeen.

Siivous

Pienet siivoukset kodeissa, kuten imurointi, pesu, mattojen tamppaus, ikkunoiden pesu, pölyjen pyhkiminen, jne. Tilaajan vastuulla on siivouskohteesta kertominen ja alkuun opastaminen, työ tehdään tilaajan välineillä ja pesuaineilla.

Juhlat

Kiireapua esim. rippi- ja ylioppilasjuhliin tai muihin perhejuhliin, kahvitarjouluun ja muihin pieniin juhlatehtäviin. Tilaajan vastuulla on opastaa nuorelle hänen tehtävät.

Asiointi

Helppi-työntekijä voi auttaa esim. kaupassa käynnissä tilaajan ohjeistuksen mukaisesti. Helppi-työntekijä ei voi ottaa tilaajaa oman kulkuneuvonsa kyytiin, mutta voi esim. apuna kävellä tilaajan kanssa kauppa-asioille ja kantaa kauppakasseja. 

Some ja digi

Nuoret ovat näppäriä kännyköiden ja tietokoneiden kanssa ja mielellään auttavat taitojensa mukaan, mikäli laitteiden käyttämisessä ilmenee haasteita.

Lemmikit

Koirien ja/tai kissojen hoitoa, ulkoiluttamista satunnaisesti tai esim. lomasi aikana säännöllistä hoitamista.

Lapset

Lastenhoitoa satunnaisten tarpeiden mukaan, esim. tärkeän kokouksen tai muun menon ajaksi, päiväsaikaan ja iltaisin, ei yöaikaan.  Tilaaja antaa riittävät ohjeet kattamaan koko hoitoaika, huomioitava lasten mahdollinen ruokailu. Tilaajalla on velvollisuus olla puhelimella tavoitettavissa tai osoitettava henkilö, mihin nuori voi olla yhteydessä hätätilanteessa.

Seniorit

Helppi-nuori kaveriksi seniorille, vaikka vain jutustelemaan yksinäisen kaveriksi tai lukemaan lehtiä tai ulkoilemaan. Ei sisällä kotipalveluun verrattavaa apua.

Vaikka nuoret on perehdytetty Helppi-toimenkuviin ja he tuntevat voivansa tarjoamiaan palveluja tarjota, tulee tilaajan huomioida, että nuoret eivät välttämättä kaikkia asioita osaa juuri samalla tavalla tehdä kuin tilaaja ajattelee. Nuoren opastaminen työnkuvaan on tärkeää, muistaen että tekemällä oppii parhaiten, kukaan ei ole seppä syntyessään! 

Anna nuorelle mahdollisuus kartuttaa työkokemusta sekä kokea oppimista ja onnistumista oman työnteon kautta 4H-Helppityössä!

Lisätietoja Kyrönmaan 4H-yhdistys toiminnanjohtaja Kirsi Luoma puh 040-836 4664 tai email kyronmaa@4h.fi